
Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, Πότε η νηστεία σου θα είναι σαν περιστερά που φέρει κλάδο ελαίας;

Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Τοιχογραφία (1545/46) στο καθολικό της Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους. Ζωγράφος Θεοφάνης ο Κρης (Στρελίτζας-Μπαθάς). Από «Άγιοι του Άθω»: https://saints-of-mount-athos.blogspot.com/
Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά
Ομιλία 13
Την Πέμπτη Κυριακή των νηστειών όπου γίνεται λόγος και περί ελεημοσύνης
Συνέχεια από εδώ: https://agiatheodora.gr/agios-grigorios-palamas-ebros-adelfoi-as-deixoume-ti-einai-i-thearesti-ki-alithini-nisteia/#
9. Όταν λοιπόν νηστεύης και τρέφεσαι μ’ εγκράτεια, να μη αποθηκεύης γι’ αύριο τα περισσεύματα, αλλά όπως ο Κύριος πτωχεύοντας μάς επλούτισε, έτσι και συ πεινώντας εκουσίως, χόρτασε τον ακουσίως πεινασμένο· τότε η νηστεία σου θα είναι σαν περιστερά που φέρει κλάδο ελαίας κι’ ευαγγελίζεται στην ψυχή σου την σωτηρία από τον κατακλυσμό.
«Εάν αφαιρέσης από το μέσο σου τον ζυγό και τη χειροδικία και τον κακόβουλο λόγο», λέγει ο μέγας Ησαΐας, «και δώσης στον πεινασμένο άρτο με την ψυχή σου και χορτάσης πεινασμένη ψυχή, τότε το φως σου θα λάμψη στο σκότος και το σκότος σου θα είναι σαν μεσημβρία».
Εάν δε δεν θέλης να δώσης τα δικά σου, τουλάχιστον ν’ απέχης από τα ξένα και να μη κάμης κατοχή στα πράγματα που δεν είναι δικά σου, αρπάζοντας και θησαυρίζοντας και από τους πτωχοτέρους μερικές φορές αδίκως, για να μη ακούσης από τον ίδιο τον προφήτη δικαίως τούτο· «δεν είναι αυτή η νηστεία που προτιμώ εγώ», λέγει ο Κύριος, «ούτε αν κάμψης τον λαιμό σου σαν κρίκο, θα γίνη δεκτή η νηστεία σου· αλλά ν’ απαλλαγής από κάθε δεσμό αδικίας, να διαλύσης τους δεσμούς των βιαίων συναλλαγών, να διασπάσης κάθε άδικη υποχρέωσι· τότε το φως σου θα εκχυθή σαν αυγή κι’ η θεραπεία σου θ’ αναφανή γρήγορα, η δικαιοσύνη σου θα είναι εμπροσθοφυλακή σου και η δόξα του Κυρίου θα είναι οπισθοφυλακή σου».
10. Εάν λοιπόν δεν δίδης στον πτωχό από τα δικά σου, και μάλιστα τα περισσεύματα, τουλάχιστον να μη τ’ αποκτάς σε βάρος του πτωχού· αν και ο δεσπότης των όλων Χριστός αποπέμποντας τους της αριστεράς μερίδος στο πυρ και καταρώμενος αυτούς, δεν τους καταδικάζει σαν άρπαγες, αλλά ως μη μεταδίδοντας στους ενδεείς.
Επομένως οι άρπαγες και οι άδικοι ούτε θ’ αναστούν για παρουσίασι και κρίσι, αλλά αμέσως για μεγαλύτερη καταδίκη και κατάκρισι, αφού κι’ εδώ, όπως φαίνεται, αυτοί ποτέ δεν παρουσιάσθηκαν στον Θεό εντελώς από ψυχή «διότι», λέγει, «όσοι τρώγουν τον λαό μου σαν άρτο δεν επεκαλέσθηκαν τον Θεό».
Ο πλούσιος του οποίου οι αγροί εκαρποφόρησαν αφθόνως και ο ενδεδυμένος με πορφύρα και βύσσο δικαίως καταδικάζονται, όχι διότι αδίκησαν κάποιον, αλλά διότι δεν μετέδωσαν από όσα δικαίως απέκτησαν αυτοί διότι τα θησαυρίσματα είναι κοινά από τα κοινά ταμεία των κτισμάτων του Θεού.
Πώς λοιπόν δεν είναι πλεονέκτης αυτός που οικειοποιείται τα κοινά, έστω και αν δεν είναι σαν εκείνο που σφετερίζεται φανερά τα ξένα; Επομένως ο μεν πρώτος θα υποστή, αλλοίμονο, την φρικτή διχοτόμησι ως κακός δούλος, ο δε άλλος θα υποστή τα δεινότερα και φρικωδέστερα, και κανένας από τους δύο δεν θα μπορέση να τα διαφύγη, αν δεν δεξιωθή τους πτωχούς, ώστε ο ένας να διαχειρισθή καλώς τα εμπιστευμένα σ’ αυτόν από τον Θεό, ο δε άλλος να σκορπίση καλώς τα κακώς συναχθέντα.
Από το βιβλίο, «Γρηγορίου Παλαμά, Άπαντα τα έργα, 9, Ομιλίες Α–Κ», εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση, σχόλια Παναγιώτης Κ. Χρήστου, των Πατερικών Εκδόσεων «Γρηγόριος ο Παλαμάς».
Επιμέλεια: Στ.Κ.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.