Άγιος Νέστορας, ο μικρός ήρως του μαρτυρίου του αγίου Δημητρίου
Ο νεαρός άγιος Νέστορας, ο «ωραιότατος εις την όψιν» και γενναίος στην ψυχή μοιάζει να δίνει στο μαρτύριο του πολιούχου της Θεσσαλονίκης την δράση η οποία λείπει από το συναξάρι του. Χωρίς το τρανό επεισόδιο της πάλης του Νέστορα με τον Λυαίο, σχεδόν όλος ο βίος του εξαντλείται στη προηγούμενη ιεραποστολική του δράση, την σύλληψη και το μαρτύριό του. Και μάλιστα ένα μαρτύριο που έγινε… εν βρασμώ!
Εν ψυχικώ βρασμώ του βασιλιά Μαξιμιανού, αφού στην ουσία δεν έκλεισε «ομαλά» ο ανοιχτός λογαριασμός του με τον Άγιο Δημήτριο. Αίφνης ανάμεσά τους παρενέβη θεαματικά, απρόσκλητος και τροπαιοφόρος ο Άγιος Νέστορας! Δι’ ευχών, βεβαίως, του Αγίου Δημητρίου.
Έτσι, αφού ο Άγιος Δημήτριος φυλακίστηκε και αναμενόταν η «δίκη» του ο Μαξιμιανός πηγαίνει στο στάδιο για να παρουσιάσει τον θηριώδη και αιμοσταγή μονομάχο Λυαίο με τον οποίο έκανε… χάζι. Έκανε χάζι ο θηριώδης στην ψυχή και αιμοσταγής στην καρδιά Μαξιμιανός, όταν τον έβλεπε να καταβάλλει κάθε αντίπαλο μονομάχο σκοτώνοντάς τον επί τόπου και δημοσίως προς τέρψιν και των λοιπών αιμοσταγών θεατών. Μέσα σε ανάλογο περιβάλλον «τελούνταν» ενίοτε και οι τελευταίες πράξεις των διωγμών των Χριστιανών με τα πεινασμένα θηρία να τους κατασπαράζουν.
Αλλά μήπως προσβάλαμε τον Μαξιμιανό και είπαμε κάποιο λόγο βαρύ εναντίον του; Θα μπορούσε να πει κάποιος, μα ο ίδιος αυτός άνθρωπος όταν παρουσιάστηκε μπροστά του ο νεαρός Νέστορας για να αγωνιστεί εναντίον του Λυαίου, ο βασιλιάς τον λυπήθηκε. Και, μάλιστα, του πρότεινε να του δώσει τα λεφτά τα οποία προορίζονταν για αυτόν που θα νικούσε τον Λυαίο και να πάει στο καλό και να κάνει την ζωή του! Άρα έδειξε έλεος και επιείκεια επιβραβεύοντας την παρρησία του μάλλον καχεκτικού Νέστορα σε σχέση με τον Λυαίο!
Ο Νέστορας, όμως, όπως αναφέρει το Μαρτύριό του είπε στον βασιλιά πως: θέλω να παλέψω με τον Λυαίο, για να τιμηθώ και να φανώ καλύτερος του, γι’ αυτό και αποφάσισα να κινδυνεύσω! Και όχι χάριν των χρημάτων!
Μας είναι γνωστή η φράση «ου περί χρημάτων ποιούμεθα τον αγώνα, αλλά περί αρετής» με την οποία ο 32χρονος Κυριάκος Μάτσης έκλεισε κάθε κουβέντα στην πρόταση του άγγλου ύπατου αρμοστή της Κύπρου Χάρντιγκ για να προδώσει τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Διγενή.
Φράση που προέρχεται από τον αρχαίο ιστορικό Ηρόδοτο την οποία βάζει στο στόμα ενός Πέρση στρατηγού που όταν έμαθε πως οι Έλληνες αγωνίζονταν στους αθλητικούς τους αγώνες για ένα στεφάνι από ελιά, είπε στον βασιλιά τους, ελεεινολογώντας την περσική προσπάθειά για την κατάκτηση της Ελλάδας: «Αλοίμονο, Μαρδόνιε, με ποιους άνδρες μας έφερες να πολεμήσουμε! Μ’ αυτούς που δεν αγωνίζονται για χρήματα, αλλά για την αρετή»!
Ο άγιος Νέστορας, λοιπόν, για ένα φιλότιμο, και αυτό είναι η αρετή του, έρχεται να αντιπαλέψει τον γίγαντα! Στην ουσία, όμως, αποκρύβει το περιεχόμενο της αρετής του. Δεν ομολογεί την χριστιανική του πίστη και δεν αναφέρει κάτι για τον δάσκαλο του Δημήτριο. Και η αιτία είναι εύλογη, αφού θα μπορούσε να τον έστελναν σιδηροδέσμιο, αμέσως, στην φυλακή πλάι στον Άγιο Δημήτριο. Αν δεν τον σκότωναν επί τόπου με συνοπτικές διαδικασίες.
Αλλά, ήδη, είχε προδιαγραφεί γι’ αυτόν η νίκη επί του Λυαίου, αλλά και ο δικό του θάνατος, το μαρτύριό του που θα ακολουθούσε. Ο Άγιος Δημήτριος σαν αλείπτης, γυμναστής του Νέστορα, αλλά και Γέροντάς του δίνει την ευλογία του και τον στέλνει στο στάδιο μαζί με την προφητική ρήση για το μαρτυρικό του τέλος. Και ούτε αυτό τον αποθαρρύνει!
Τίποτε δεν τον κρατούσε! Παρά μόνον να πάρει την νίκη, να ομολογήσει στην συνέχεια την νίκη του Θεού του Δημητρίου και να φύγει! Μια για πάντα διά της χρυσής πύλης! Την νίκη που θα έθετε με συνοπτικές διαδικασίες σε τροχιά και την εξέλιξη της πορείας του καθοδηγητή του, πολιούχου της Θεσσαλονίκης και υπέρμαχου της οικουμένης Αγίου Δημητρίου!
Έτσι, όταν ο βασιλιάς Μαξιμιανός μετά την συμπλοκή με τον Λυαίο ρώτησε τον νικητή Άγιο Νέστορα με ποια μαγεία κατάφερε να νικήσει τον Λυαίο, αυτός του απάντησε: με την αγία ευλογία του Δημητρίου.
Αμέσως τότε ο θηριώδης Μαξιμιανός διέταξε την εκτέλεση του Αγίου Νέστορα στην Χρυσή πύλη της Θεσσαλονίκης (περιοχή Βαρδάρη) και του Αγίου Δημητρίου στον τόπο φυλάκισής του.
Να έχουμε τις ευχές των γενναίων εν μάρτυσι!
Στ. Κ.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.