Αγία Θεοδώρα η εν Θεσσαλονίκη: Η μεταστροφή του εικονομάχου στην ορθόδοξη πίστη και η θεραπεία του!
Ο Ηλίας ήταν εικονομάχος και πολλοί ιερείς και λαϊκοί προσπάθησαν να τον φέρουν στην ορθόδοξη πίστη, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Μια μέρα τον συνάντησε ο φίλος του Θεόδοτος ο οποίος είχε μεγάλη ευλάβεια στην Αγία Θεοδώρα. Ο Θεόδοτος άρχισε να του μιλά για τα θαύματα που έκανε η εικόνα της αγίας και το άγιο μύρο το οποίο έρρεε από την καντήλα της για να τον μεταστρέψει από την αίρεση.
Ο Ηλίας, με την συνέργεια του Θεού, κατανύχθηκε από τα λόγια του φίλου του και του είπε: «Πάμε να δω και εγώ την εικόνα αυτή».
Και, μάλιστα, συμπλήρωσε πως «Αν είναι αληθινά όσα μου ανέφερες θα απαρνηθώ όσα πίστευαν οι πατέρες μου»!
Όταν έφτασαν στην μονή της Αγίας Θεοδώρας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και βρέθηκαν μπροστά στην θαυματουργό εικόνα της, ο Ηλίας είδε με τα μάτιά του το ευώδες έλαιο, δηλαδή το μύρο το οποίο ανέβλυζε μέσα από την καντήλα της αγίας και τότε δάκρυσε και έπεσε κάτω με το πρόσωπο κατά γης.
Ακολούθως έλαβε μύρο και άλειψε τον μηρό του ο οποίος πονούσε φοβερά και ήταν γι’ αυτόν μια πάθηση πολυχρόνιως και ανίατη και αμέσως θεραπεύτηκε!
Ο Ηλίας άρχισε, τότε, να δοξάζει τον Θεό, λέγοντας:
«Ευχαριστώ σε Χριστέ ο Θεός ο οποίος με ελέησες τον ανάξιο και με έφερες στην αληθινή οδό της επουρανίου Βασιλείας σου και με πρόσθεσες στην ποίμνη των εκλεκτών σου προβάτων. Γι’ αυτό προσκυνώ και ασπάζομαι την πανάγχραντο εικόνα Σου, της Αειπαρθένου Μητρός Σου και πάντων Σου των αγίων»!
Λέγοντας αυτά ασπαζόταν με θέρμη την εικόνα της Οσίας Θεοδώρας, διά των πρεσβειών της οποίας θεραπεύτηκε ψυχικά και σωματικά και αλειφόταν με το άγιο μύρο της καντήλας της.
Φεύγοντας ο Ηλίας και έχοντας θεία αγαλλίαση στην ψυχή του, διηγόταν σε όλους το γεγονός αυτό το οποίο έφερε την μεταστροφή και την σωτηρία του.
Από την «Καλοκαιρινή»: Βίβλος καλουμένη Καλοκαιρινή: περιέχουσα Βίους Αγίων τινών, τους ωραιοτέρους του Καλοκαιρίου, από την α’ του Μαρτίου, έως ταις ύστεραις του Αυγούστου. Μεταφρασθέντας εκ της των Ελλήνων εις την κοινήν ημετέραν διάλεκτον παρ’ Αγαπίου Μοναχού του Κρητός. Και τανύν δε μετατυπωθέντας, επιμελεία και διορθώσει. Ενετίησιν: Παρά Νικολάω Γλυκεί τω εξ Ιωάννινων, αψπ’-1780.
Διασκευή: Στ.Κ.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.