Blog

Όταν ο Άγιος Γρηγόριος Δεκαπολίτης ήλθε σε τετραήμερη έκσταση!

Άγιος Γρηγόριος ο Δεκαπολίτης.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Δεκαπολίτης γιορτάζει στις 20 Νοεμβρίου.

Ο Άγιος Γρηγόριος Δεκαπολίτης αποτελεί μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή αγία εκκλησιαστική μορφή του 9ου αιώνα. Γεννήθηκε στα τέλη του 8ου αιώνα στην Ειρηνούπολη της Δεκαπόλεως της Ισαυρίας και έμαθε όσα γράμματα πίστευε πως του ήταν χρήσιμα για την πνευματική του ζωή. Όλα, μάλιστα, γι’ αυτόν ήταν συνυφασμένα με τον πνευματικό δρόμο που διάλεξε.

Ο Άγιος ήταν επιτήδειος στην κατασκευή διαφόρων εργόχειρων και τα χρήματα που κέρδιζε από αυτά τα μοιραζόταν μαζί με τους φτωχούς.

Άλλωστε ο ίδιος δεν ξόδευε πολλά, γιατί δεν ενδιαφερόταν για ακριβά πράγματα και γι’ αυτό και κυκλοφορούσε πάντα με φτωχικά ρούχα. Κι αυτό ήταν κάτι που στενοχωρούσε τη μητέρα του.

Όταν οι γονείς του τον πάντρεψαν, χωρίς ουσιαστικά την συγκατάθεσή του, εγκατέλειψε αμέσως το σπίτι και τη σύζυγό του και προσέφυγε σε ένα μοναστήρι για να γίνει μοναχός. Ηγούμενος της μονής ήταν ένας πρώην επίσκοπος ο οποίος παραιτήθηκε σε αντίδραση προς τους εικονομάχους.

Όσο για τον νεαρό Γρηγόριο τον έστειλε σε κάποια συνοδεία μοναχών οι οποίοι ζούσαν πιο ησυχαστικά σε παράμερο τόπο. Προφανώς είχε καταλάβει ποιο είδος μοναχικής ζωής του ταίριαζε.

Θάνατος του πατέρα του αλλαγή μοναστηριών

Όταν πέθανε ο πατέρας του η μητέρα του έψαξε πάρα πολύ για να βρει τον Γρηγόριο και όταν τον συνάντησε του ζήτησε, μόνο, να πάει στο μοναστήρι που ήταν και ο αδελφός του. Εκεί, όμως, ήλθε σε προσωπική ρήξη με τον ηγούμενο, λόγω της εικονομαχίας, και ο εικονομάχος ηγούμενος τον κακοποίησε.

Για τον λόγο αυτό εγκατέλειψε το μοναστήρι και κατέφυγε σε άλλο στο οποίο ήταν ηγούμενος ο αδελφός της μητέρας του, ο αρχιμανδρίτης Συμεών, ο οποίος ήταν και αρχιμανδρίτης όλων των μοναστηριών της Δεκάπολης.

Εκεί έζησε 14 χρόνια και οι λοιποί μοναχοί τον τιμούσαν για τις αρετές της υπακοής και της ταπείνωσης τις οποίες είχε περιβληθεί και τον ευλαβούνταν ως άγιο. Για να ζήσει, όμως, και τον ερημητικό βίο ζήτησε την ευλογία του ηγουμένου θείου του, για να αποσυρθεί μόνος του σε κάποιο κελλί. Ο θείος του του έδωσε εντολή να κατοικήσει σε μια απόκρημνη σπηλιά, πράγμα που έκανε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

Εκεί ο Γρηγόριος έδωσε τις μεγάλες μάχες που δίνουν όλοι οι μεγάλοι ερημίτες ασκητές με τις οποίες αποκτούν ιδιαίτερες πνευματικές εμπειρίες και χαρίσματα. 

Τετραήμερος έκταση

Κάποια μέρα, λοιπόν, ο άγιος ήλθε σε «έκστασιν θαυμάσιον». Ενώ βρισκόταν μέσα στο σπήλαιο ήλθε από τον ουρανό φως υπέρλαμπρο με ευωδία ανεκδιήγητο το οποίο κατέκλυσε το σπήλαιο και τον ίδιο. Αυτό μάλιστα κράτησε πολλές μέρες μέχρι να επανέλθει.

Και όταν ήλθε ο μοναχός, που τον διακονούσε τον οποίο είχε στείλει για να κανονίσει κάτι, νόμισε πως πέρασε μία ώρα μόνο. Στην πραγματικότητα έκανε τέσσερις ολόκληρες μέρες για να επιστρέψει.

Έτσι, ο Γρηγόριος για την πνευματική του ασφάλεια, θεώρησε καλό να ενημερώσει τον ηγούμενο γι’ αυτό που έζησε και έτσι τον κάλεσε κοντά του.

Ενημέρωση του ηγουμένου Συμεών

Όταν έφτασε στο σπήλαιο ο ηγούμενος του είπε ο Γρηγόριος:

«Συμπληρώνεται σήμερα μια βδομάδα που ενώ προσευχόμουν μόνος, όπως πάντα, δοξολογώντας τον Θεό ήρθε από τον ουρανό φως άρρητο σαν πύρινος στύλος. Το φως εκείνο με περικύκλωσε θαυμαστά από την κορυφή μέχρι τα πόδια, και μάλιστα είχε τόση ευωδία την οποία αισθάνομαι ακόμη. Με την όραση αυτή γιατρεύτηκα από δύο μεγάλες ασθένειες που είχα. Μία σωματική, της αιμορραγίας, και άλλη ψυχική, διότι είχα μεγάλο σαρκικό πειρασμό και τώρα με τη θεία Χάρη θεραπεύτηκα και έχω πολλή ειρήνη στην καρδιά μου. Γι’ αυτό, λοιπόν, σε κάλεσα για να με συμβουλεύσεις ως έμπειρος, εάν ήταν εκ Θεού η όραση αυτή, για να μην έχω καμία αμφιβολία ή αν προερχόταν από συνεργία του δαίμονα για να με πλανήση τον ανάξιο».

Ο ηγούμενος όταν άκουσε  του απάντησε: 

«Μην έχεις καμία αμφιβολία ή δειλία, ότι το φως εκείνο το οποίο με τη ζωηφόρο ευωδία του έδιωξε τη θανατηφόρο δυσωδία του αντικειμένου δαίμονα ήταν θεϊκό. Λοιπόν αγωνίζου στην άσκηση όσο μπορείς, γνωρίζοντας ότι έχεις τον Θεό βοηθό σου. Διότι με τον τρόπο αυτό δοξάζει τους δούλους Του ο Κύριος με δόξα ουράνιο και τους φανερώνει στον κόσμον ως αξίους της Βασιλείας του, για να λαμβάνουν και άλλοι από τούτους παράδειγμα, να τους μιμούνται προς σωτηρία τους».

Κείμενο, διασκευή: Στ.Κ.

Πληροφορίες

Το «Αγιολόγιον της Θεσσαλονίκης», τόμος α’, του Κέντρο Αγιολογικών Μελετών Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, έκδοση Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης.

«Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Νοέμβριος, τόμος 11ος.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.