Blog

Άγιος Κυπριανός Ιερομάρτυρας, Ο θείος έρως που τον είχε κατακλύσει τον οδήγησε στο εθελούσιο μαρτύριο!

Άγιος Κυπριανός ο οσιομάρτυς. (Τοιχογραφία, Μονή Ξηροποτάμου, 1783. Ζωγράφοι: Αθανάσιος, Κωνσταντίνος και Ναούμ εκ Κορυτσάς. Από Άγιοι του Άθω: http://saints-of-mount-athos.blogspot.com/search?q=%CE%9A%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82

Ο νεομάρτυρας Κυπριανός καταγόταν από το χωριό Κλητζός της επαρχίας Λητζάς των Αγράφων. Ο Άγιος έγινε πρώτα μοναχός και χειροτονήθηκε ιερέας και μετά πήγε στο Άγιον Όρος για να μονάσει. 

Εκεί εγκαταστάθηκε στο κελί του Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου. 

Ζώντας την μοναχική και ησυχαστική ζωή άναψε μέσα του «ως θείος  πόθος εις την καρδίαν του» η φλόγα του μαρτυρίου και πάσχοντας την καλή αλλοίωση δεν μπορούσε, πλέον, να συγκρατηθεί, επιθυμώντας να χύσει το αίμα του για τον Χριστό. 

Άλλωστε, είχε αποκτήσει όλες τις πνευματικές αρετές και είχε γίνει υπόδειγμα και πρότυπο της μοναχικής ζωής για τους Αγιορείτες. 

Και, όπως αναφέρει ο συγγράψας τον βίο του KyprianosKyprianosφαινόταν σαν εντελώς ξένος στην γη και τα γήινα και έμοιαζε σαν ουράνιος, φωτοειδής Άγγελος.

Τον λογισμό της επιθυμίας του να μαρτυρήσει τον εξομολογήθηκε σε αγιορείτες πατέρες, αλλά αυτοί δεν τον ενθάρρυναν ούτε του έδωσαν ευλογία να προχωρήσει στο μαρτύριο.

Οι έμπειροι πνευματικοί πατέρες φοβήθηκαν, μήπως δειλιάσει μπροστά στο άκουσμα της θανατικής ποινής ή όταν θα βρεθεί μπροστά στον δήμιο.

Παρ’ όλα αυτά, ο ιερομόναχος Κυπριανός πήγε στη Θεσσαλονίκη και εμφανίστηκε στον τούρκο δικαστή της πόλης. Εκεί χλεύασε την μωαμεθανική θρησκεία και ομολόγησε την χριστιανική του πίστη. 

«Εγώ ήλθα», είπε, «στον δικαστή για να φανερώσω σε σένα και στους υπόλοιπους ομόπιστούς σου το μέγα και καταστροφικό σκοτάδι το οποίο έχετε στο μυαλό σας και δεν μπορείτε να δείτε και να καταλάβετε την αλήθεια».

Τους είπε, βεβαίως και άλλα, αλλά όταν ο δικαστής τον άκουσε, είπε στους ομόθρησκούς του μωαμεθανούς που βρίσκονταν εκεί: «Μην τον ακούτε αυτόν τον άνθρωπο, γιατί είναι παράφρονας και τρελός». 

Στη συνέχεια διέταξε να τον δείρουν και να τον διώξουν.

Στεναχωρημένος για την αποτυχημένη απόπειρά του να βρεθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα κοντά στον Χριστό, πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να παρουσιαστεί μπροστά στον Βεζίρη και να τον ελέγξη και αυτόν για την εσφαλμένη πίστη που ακολουθούσε. 

Όταν έφτασε πήγε στην αίθουσα στην οποία ο βεζίρης δίκαζε τις διάφορες υποθέσεις, και αφού έγραψε στον κατάλογο των υποθέσεων διάφορα υποτιμητικά και ελεγκτικά σχόλια, και μάλιστα ότι ο Μωάμεθ είναι απατεώνας, και πως τους ξεγέλασε, τους προέτρεψε να πιστέψουν στον Χριστό και να βαφτιστούν.

Ο ιερομόναχος Κυπριανός έγραψε όλα αυτά στα ελληνικά και μετά είπε στους Τούρκους να μεταφράσουν αυτά που έγραψε. Όταν αντιλήφθηκαν τι έγραψε άρχισαν να τον βρίζουν, να τον σπρώχνουν και να τον διώχνουν από εκεί. 

Οι Τούρκοι, μάλιστα, προέτρεψαν και τους Χριστιανούς που βρίσκονταν εκεί να πουν στον ιερομόναχο Κυπριανό να εγκαταλείψει τον χώτο γιατί αν μάθει ο Βεζύρης τι έχει γράψει στον κατάλογο των υποθέσεων θα τον κάψει ή έστω θα τον φυλακίσει. 

Οι Χριστιανοί, διαβάζοντας και οι ίδιοι τι έγραψε ο ιερομόναχος Κυπριανός έσπευσαν να φύγουν για να μην εμπλακούν στην υπόθεση και προέτρεψαν και τον ιερομόναχο Κυπριανό να εγκαταλείψει και ο ίδιος το μέρος πριν πληροφορηθεί ο βεζύρης όσα έγραψε.

«Μα εγώ γι’ αυτό ήλθα εδώ», τους είπε, και παίρνοντας τον κατάλογο όρμησε στην αίθουσα, σπρώχνοντας για να δείξει στον Βεζύρη αυτά που έγραψε.  

Όταν κατάλαβαν οι φρουροί περί τίνος επρόκειτο, τον οδήγησαν οι ίδιοι, θυμωμένοι στον βεζίρη. Ο ιερομόναχος, τότε, Κυπριανός άρχισε να τον νουθετεί να αλλάξει θρησκεία και να γίνει Χριστιανός, για να σώσει τη ψυχή του. 

Ο βεζίρης θαύμασε τη γενναιότητά του και στη σύντομη συνομιλία που είχε μαζί του προσπάθησε με κολακείες και δωροδοκίες να πείσει τον αγιορείτη ιερομόναχο να αρνηθεί την χριστιανική του πίστη. 

Επειδή δεν το κατάφερε, όμως, τον έστειλε στον μουφτή, τον ιεροδικαστή. Ο μουφτής, πριν ακόμη τελειώσει ο Άγιος τις κατηγορίες του εναντίον του μωαμεθανισμού, τον διέκοψε και τον καταδίκασε σε θάνατο διά απαγχονισμού. 

Το μαρτύριο ορίστηκε να γίνει στη συνοικία του Φαναρίου, για να ντροπιάσουν, τάχα, τους Χριστιανούς και του μοναχούς που έμεναν στην περιοχή εκείνη. 

Ο ιερομόναχος Κυπριανός με ιδιαίτερη χαρά και ευφροσύνη έτρεχε, για να φτάσει στον τόπο του μαρτυρίου. Ο απαγχονισμός του ιερομάρτυρα Κυπριανού έγινε έξω από την πόρτα του πατριαρχικού ναού. 

Πριν τον απαγχονισμό του το Σάββατο, 5 Ιουλίου του 1679 ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωνε να συγκαταριθμηθεί ανάμεσα στους μάρτυρες της πίστεως.

Κείμενο: Στ.Κ.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.