Blog

Αγία Θεοδώρα η Μυροβλύτις η εν Θεσσαλονίκη, Πώς απέφυγε την πρόταση να εγκαταλείψει την μονής και να γίνει ηγουμένη

Αγία Θεοδώρα η Μυροβλύτις η εν Θεσσαλονίκη.

Όταν μαθεύτηκε το πνευματικό ανδραγάθημα της Αγίας Θεοδώρας, η οποία έφερε σε πέρας τον κανόνα που της επέβαλε η Γερόντισσα Άννα -να μείνει όλο το βράδυ στην αυλή της μονής εν καιρώ χειμώνος και μάλιστα υπό βροχή- ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης ζήτησε να πάει η αγία ως ηγουμένη σε κάποιο άλλο μοναστήρι της Θεσσαλονίκης.

(Για το ανδραγάθημα της αγίας διαβάστε εδώ: «Αγία Θεοδώρα, Το ασκητικό της ανδραγάθημα και το θαυμαστό στεφάνι από τον ουρανό»! https://agiatheodora.gr/agia-theodora-to-askitiko-tis-andragathima-kai-to-stefani-apo-ton-ourano/).

Η Αγία Θεοδώρα, όμως, ως ταπεινόφρων δεν συμφώνησε να εγκαταλείψει την μονή της. 

Έτσι όταν ήλθαν οι απεσταλμένοι του αρχιμανδρίτη για να την πάνε στο νέο μοναστήρι η αγία έτρεξε στην ηγουμένη Άννα και κλαίγοντας και φωνάζοντας δυνατά έλεγε προς τους απεσταλμένους τα εξής:

Για την αγάπη του Κυρίου μην με πειράζετε γιατί είναι αδύνατον να δείξω καταφρόνηση στις μοναχικές υποσχέσεις που έδωσα. Να σταματήσω να εκτελώ και να απορρίψω όσα έταξα στον Δεσπότη μου. Να αφήσω αυτήν την αγία μονή που έγινε η μοναχική μου κουρά. Και, μάλιστα, να γίνω προστάτης άλλων ψυχών η ακάθαρτη η οποία είμαι ακόμη μολυσμένη από τον βόρβορο του κόσμου.

Εγώ ούτε την δική μου ψυχή μου δεν δύναμαι να σώσω. Πηγαίνετε, λοιπόν, και πέστε στον αρχιμανδρίτη πως και μύρια βασανιστήρια και αν μου κάνει δεν θα μπορέσει να μου αλλάξει γνώμη. Εγώ, εδώ θα μείνω μέχρις εσχάτης μου αναπνοής να υπηρετώ τις αδελφές μου μοναχές όσο μπορώ.

Ο αρχιμανδρίτης Ιωάννη όταν έμαθε το γεγονός αυτό, καθώς και τα λόγια της αγίας Θεοδώρας, δόξασε τον Θεό που της χάρισε τόση ταπείνωση.

Και, βεβαίως, η αγία έμεινε για πάντα στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου που αργότερα έλαβε το όνομά της.

Η Αγία Θεοδώρα γιορτάζει στις 3 Αυγούστου.

Διασκευή από την «Καλοκαιρινή»: Βίβλος καλουμένη Καλοκαιρινή: περιέχουσα Βίους Αγίων τινών, τους ωραιοτέρους του Καλοκαιρίου, από την α’ του Μαρτίου, έως ταις ύστεραις του Αυγούστου. Μεταφρασθέντας εκ της των Ελλήνων εις την κοινήν ημετέραν διάλεκτον παρ’ Αγαπίου Μοναχού του Κρητός. Και τανύν δε μετατυπωθέντας, επιμελεία και διορθώσει. Ενετίησιν: Παρά Νικολάω Γλυκεί τω εξ Ιωάννινων, αψπ’-1780.

Διασκευή: Στ.Κ.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.