Ιερό Παρεκκλήσιο Παναγίας της Ελεούσης

Επί της οδού Τσιμισκή 48 βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Παναγίας της Ελεούσης, το οποίο, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες πού διασώζονται, υπήρχε ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνος και ανακασκευάστηκε γύρω στο 1978, ύστερα από σχετική απόφαση της Ιεράς Μονής της Αγίας Θεοδώρας. Στο ιερό παρεκκλήσιο της Παναγίας της Ελεούσης εκλέγονταν οι επίσκοποι από την Τοπική Επαρχιακή Σύνοδο, για όσο χρόνο ίσχυε στην Θεσσαλονίκη ο θεσμός αυτός. Επιπλέον στον ίδιο χώρο εκφωνούνταν τα “Μηνύματα” των εκλεγέντων επισκόπων.

Στο παρεκκλήσιο αυτό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, της επονομαζομένης Ελεούσης. Στην εν λόγω εικόνα σώζεται σπάνια επιγραφή, που δεν έχει συναντηθεί μέχρι σήμερα σε δεύτερη εικόνα, και η οποία είναι: “Ἡ Ἄχραντος καί Μεσίτρια τῶν Χριστιανῶν, τό πῦρ κρατοῦσα, θαῦμα τό πῶς οὐ φλέγεται”. Η εικόνα ανήκει περίπου στην περίοδο του 15ου αιώνος και μετά από επιδιορθώσεις ιδίως με την αφαίρεση μερικών μεταγενεστέρων επιζωγραφήσεων έλαβε την σημερινή μορφή της.

Στο υπόγειο μέρος του ιερού βήματος του παρεκκλησίου διασώζεται μέχρι σήμερα βυζαντινή κινστέρνα με κίονες και σταυροθόλια, μέσα στην οποία υπάρχει πηγή αγιάσματος.

Το αγίασμα είναι πηγαίο και μαρτυρούνται πολλά θαύματα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η πηγή κόχλαζε και το νερό είχε κοκκινίσει, γεγονός που οι τότε προσκυνητές θεώρησαν ως σημείο των επερχομένων δεινών.

  • Υπεύθυνος: Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Χάνδακας
  • Τηλέφωνο: 2310 282856
  • Διεύθυνση: Τσιμισκή 48, Τ.Κ.: 546 23 Θεσσαλονίκη
iero-parekklisio-panagia-eleousa-thessaloniki-06